Sondre og Markus skolescones (8 stk)

2 ss smeltet smør
2,5 dl melk (kald)
4 dl siktet hvetemel
3 dl sammalt hvetemel (fin)
1 ss bakepulver
1 ts sukker
0,5 ts salt

Stekes ved 240 gr C, midt i ovnen
Steketid: 10 - 15 minutter

Smelt smør og bland i melk, bakepulver, sukker og salt. Tilsett melet til slutt og elt sammen til en fast deig. Lag en pølse og del pølsen i 8 like emner. Rull til små rundstykker, skjær et kryss på toppen og gjerne også hull rundstykket med gaffel før de stekes.

Mors smørhorn (32 - 40 stk)

1 kg hvetemel
300 g smør / margarin
7,5 dl melk
2 ts salt
2 ts sukker
1 pk gjær, blå type

Stekes ved 215 gr C, midt i ovnen
Steketid: 10 - 15 minutter

Smelt smør og ha i melken. Varm blandingen opp til gjærtemperatur (ca. 37 gr C). Lag gjærdeigen, og hev til dobbel størrelse (ca. 1 time).

Gjærdeig med fersk gjær:
Smuldre gjæren i eltemaskinen og hell over melk / smørblandingen. Tilsett salt, sukker og hvetemel. Ikke ta alt hvetemelet på en gang, det er nok mel når deigen slipper bollen men fremdeles er litt "seig". Elte deigen i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig.

Gjærdeig med tørrgjær:
Bland salt, sukker, hvetemel og gjær. På samme måte som for fersk gjær er det viktig at ikke alt hvetemelet blandes inn. Lag en grop i det tørre og tilsett melk / smørblandingen. Spe på med tilstrekkelig hvetemel tilsvarende som ved bruk av fersk gjær. Elte deigjen i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig.

- - - - - -
Del deigen i 4-5 leiver og kjevle dem til sirkler som er ca. 0,5-0,7 cm tykke. Hver sirkel deles i åtte "pizzastykker". Rull fra bred side og inn mot midten. Legg hornene på en bakepapirkledd plate. Hornets tupp skal ned på platen.

Etterhev i ca. 15-20 minutter, og smør hornene med en blanding av egg og melk. Dersom man har lyst på sesamfrø på toppen, strøs dette over etter at hornene er smurt.

Stek hornene til de er pent brune, følg med mot slutten av steketiden slik at de ikke blir for mørke.

Fars grove brød (3 stk)

En oppskrift etter Odd Myrmo.
Mengde til 1 stk brød står i parentes.

  • 15-16 dl (5-5,5 dl) lunkent vann
  • 2,5 ss (1 ss) flytende margarin / olje
  • 1 pk (1/3 pk) tørrgjær eller blå ferskgjær
  • 1-1,5 ss (0,5 ss) salt
  • 450 g (150 g) sammalt grov hvete
  • 250 g (80 g) sammalt grov rug
  • 50 g (20 g) havregryn
  • 1,2 kg (400 g) hvetemel
    Ikke ta alt, men elt til passe deig

Bland det tørre i en eltebolle. Tilsett væsken og margarin / olje (solsikke eller rapsolje) og elt på lav hastighet til alt er godt blandet. Øk hastigheten og elt deigen til deigen slipper bollen (ca. 10 minutter).

Deigen skal heve til dobbel størrelse (ca. 90 minutter)

Del deigen i 3 like store emner, elt dem sammen og legg dem i smurte brødformer. Etterhev brødet i ca. 30 minutter.

Stekes på 210-215 grader, nederste eller nest nederste rille, i ca. 50 minutter. Blir skorpen for mørk så legg et bakepapir over brødene og stek videre. Sjekk om brødene er ferdig stekt; ta brødet ut av formen og bank på det på undersiden. Har brødet en hul lyd er brødet klart.